oxosinteză

oxosinteză
OXOSINTÉZĂ, oxosinteze, s.f. Procedeu industrial de obţinere a aldehidelor prin tratarea olefinelor cu un amestec de hidrogen şi carbon în prezenţa unui catalizator pe bază de cobalt. – Din fr. oxysynthèse.
Trimis de ana_zecheru, 11.05.2004. Sursa: DEX '98

OXOSINTÉZĂ s. (chim.) hidroformilare, reacţie de carbonilare, sinteză oxo.
Trimis de siveco, 05.08.2004. Sursa: Sinonime

oxosintéză s. f., pl. oxosintéze
Trimis de siveco, 10.08.2004. Sursa: Dicţionar ortografic

OXOSINTÉZĂ s.f. Procedeu industrial de obţinere a aldehidelor prin tratarea alefinelor cu un amestec de oxid de carbon şi hidrogen. [< fr. oxosynthèse].
Trimis de LauraGellner, 07.01.2007. Sursa: DN

OXOSINTÉZĂ s. f. procedeu industrial de obţinere a aldehidelor prin tratarea olefinelor cu un amestec de oxid de carbon şi hidrogen. (< fr. oxosynthèse)
Trimis de raduborza, 15.09.2007. Sursa: MDN

Dicționar Român. 2013.

Игры ⚽ Поможем сделать НИР

Look at other dictionaries:

  • hidroformilare — HIDROFORMILÁRE s. v. oxosinteză. Trimis de siveco, 13.09.2007. Sursa: Sinonime …   Dicționar Român

  • reacţie — REÁCŢIE, reacţii, s.f. I. 1. Faptul de a reacţiona; atitudine, manifestare ca răspuns la ceva. 2. (biol.) Fenomen nemijlocit prin care materia vie răspunde acţiunii unui excitant (venit din interior sau din afară). 3. (chim.) Fenomen de… …   Dicționar Român

  • sinteză — SINTÉZĂ, sinteze, s.f. 1. Metodă ştiinţifică de cercetare a fenomenelor, bazată pe trecerea de la particular la general, de la simplu la compus, pentru a se ajunge la generalizare; îmbinare a două sau a mai multor elemente care pot forma un tot.… …   Dicționar Român

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”