mucenic

mucenic
MUCENÍC1, mucenici, s.m. (pop.; de obicei la pl.) Un fel de colăcel (împletit în formă de 8) preparat din aluat copt sau fiert, cu nuci şi cu zahăr sau cu miere, care se mănâncă în ziua de 9 martie. – cf. rus. m u č n i k "plăcintă de secară".
Trimis de ana_zecheru, 13.09.2007. Sursa: DEX '98

MUCENÍC2, -Ă, mucenici, -ce, subst. 1. s.m. şi f. Martir din primele timpuri ale creştinismului; p. gener. persoană care suferă, care se sacrifică pentru ideile, convingerile sale. 2. s.m. pl. Sărbătoare creştină pentru pomenirea a patruzeci de martiri, care se prăznuieşte la 9 martie. – Din sl. mučenikŭ.
Trimis de ana_zecheru, 01.06.2004. Sursa: DEX '98

MUCENÍC s. (bis.) 1. martir, (înv.) martor, mărturie, mărturisitor, otroc. (mucenic ortodox.) 2. (mai ales la pl.) sfinţişor, sfânt, (reg.) bradoş, brăduleţ, brânduş. (De 9 martie se mănâncă mucenici.)
Trimis de siveco, 08.09.2006. Sursa: Sinonime

muceníc (martir, preparat culinar) s. m., pl. muceníci
Trimis de siveco, 10.08.2004. Sursa: Dicţionar ortografic

MUCENÍ//C mucenicci m. 1) Persoană care îndură chinuri fizice sau morale pentru ideile, convingerile sale; martir. 2) (la începuturile creştinismului) Creştin ortodox care era supus la suferinţe fizice pentru credinţă. 3) la pl. bis. Sărbătoare creştină în amintirea celor patruzeci de mucenici din Sevastia. 4) Fiecare dintre cei patruzeci de colăcei în formă de opt, copţi cu ocazia sărbătorii creştine pentru pomenirea celor patruzeci de martiri. /<sl. mučeniku
Trimis de siveco, 22.03.2007. Sursa: NODEX

mucenic (muceníci), s.m.1. Martir. – 2. (s.m. pl.) Sărbătoarea celor 40 de martiri din Sevastia, la 9 martie. – 3. Un fel de covrigi care se servesc de sărbătoarea Sf. Mucenici. sb. mučenik (Tiktin; Candrea), din sl. mąčenikŭ (Cihac, II, 205), cf. bg. măčenik, cf. muncă. – Der. muceni, vb. (înv., a martiriza); mucenicie (var. mucenie), s.f. (martiriu), din sb. mučenje; mucenicesc, adj. (de mucenic); muceniţă, s.f. (martiră), din sb. mučenica.
Trimis de blaurb, 14.11.2008. Sursa: DER

Dicționar Român. 2013.

Игры ⚽ Нужно сделать НИР?

Look at other dictionaries:

  • muceníc — s. m., pl. muceníci …   Romanian orthography

  • martir — MARTÍR2, Ă, martiri, e s.m., s.f. Persoană care a avut de îndurat suferinţe, chinuri îngrozitoare sau moartea pentru ideile, convingerile sale. ♦ spec. Mucenic (al bisericii). ♦ p. gener. Persoană care îndură persecuţii, un tratament inuman,… …   Dicționar Român

  • Chisinau — Flagge und Wappen         Karten …   Deutsch Wikipedia

  • Chisnau — Flagge und Wappen         Karten …   Deutsch Wikipedia

  • Kischinau — Flagge und Wappen         Karten …   Deutsch Wikipedia

  • Kischineu — Flagge und Wappen         Karten …   Deutsch Wikipedia

  • Kischinew — Flagge und Wappen         Karten …   Deutsch Wikipedia

  • Kischinjow — Flagge und Wappen         Karten …   Deutsch Wikipedia

  • Kishinau — Flagge und Wappen         Karten …   Deutsch Wikipedia

  • Kishinev — Flagge und Wappen         Karten …   Deutsch Wikipedia

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”