pitagorism

pitagorism
PITAGORÍSM s.n. Curent filozofic din Grecia antică întemeiat de Pitagora, care considera că esenţa tuturor lucrurilor este numărul şi care a făcut descoperiri importante în domeniul aritmeticii, al geometriei şi al astronomiei. [var.: pitagoreísm s.n.] – Din fr. pythagorisme.
Trimis de oprocopiuc, 20.03.2004. Sursa: DEX '98

pitagorísm s. n.
Trimis de siveco, 10.08.2004. Sursa: Dicţionar ortografic

PITAGORÍSM n. Doctrină filozofică a lui Pitagora şi a adepţilor săi, care afirmă că esenţa tuturor lucrurilor este numărul. /<fr. pythagorisme
Trimis de siveco, 22.08.2004. Sursa: NODEX

PITAGORÍSM s.n. Curent filozofic idealist din Grecia antică, întemeiat de Pitagora, care susţine că esenţa tuturor lucrurilor sunt numerele, simbolurile, că întregul univers constituie o armonie de numere. [cf. fr. pythagorisme < Pitagora – filozof şi matematician grec din antichitate].
Trimis de LauraGellner, 01.02.2007. Sursa: DN

PITAGORÍSM s. n. curent filozofic din Grecia antică, întemeiat de Pitagora, care susţine că esenţa tuturor lucrurilor sunt numerele, simbolurile, că întregul univers constituie o armonie de numere. (< fr. pythagorisme)
Trimis de raduborza, 15.09.2007. Sursa: MDN

Dicționar Român. 2013.

Игры ⚽ Поможем написать курсовую

Look at other dictionaries:

  • pitagoreic — PITAGORÉIC, Ă, pitagoreici, ce, adj., s.m. 1. adj. Care aparţine curentului filozofic idealist şi şcolii de matematică din Grecia antică întemeiate de Pitagora, privitor la Pitagora, la şcoala sau la doctrina lui filozofică; pitagoric. 2. s.m.… …   Dicționar Român

  • pitagoreism — PITAGOREÍSM s.n. v. pitagorism. Trimis de oprocopiuc, 13.09.2007. Sursa: DEX 98 …   Dicționar Român

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”