papiotă

papiotă
PAPIÓTĂ, papiote, s.f. 1. Sul mic de carton pe care se înfăşoară aţa de cusut; p. ext. aţă de cusut înfăşurată pe acest sul. 2. (Astăzi rar) Sul mic de hârtie pe care femeile îşi răsucesc părul pentru a-l bucla. [pr.: -pi-o] – Din fr. papillote.
Trimis de valeriu, 03.02.2004. Sursa: DEX '98

papiótă s. f. (sil. -pi-o-), pl. papióte
Trimis de siveco, 10.08.2004. Sursa: Dicţionar ortografic

PAPIÓT//Ă papiotăe f. 1) Tub mic de carton pe care se înfăşoară aţa de cusut. 2) Aţă de cusut înfăşurată pe un astfel de tub. 3) înv. Sul mic de hârtie pe care femeile îşi răsuceau părul pentru a-l bucla. [Sil. -pi-o-] /<fr. papillote
Trimis de siveco, 22.08.2004. Sursa: NODEX

PAPIÓTĂ s.f. În gastronomie, hârtie albă, decupată, utilizată pentru decorarea osului de cotlet sau de la pulpa de pasăre, când acestea sunt servite la masă; în expr. în papiotă = preparat culinar gătit şi servit în hârtie de pergament sau în folie de aluminiu; fr. en papillote.
Trimis de gal, 02.06.2005. Sursa: DGE

PAPIÓTĂ s.f. 1. Sul de hârtie pe care se răsuceşte părul pentru a-l ondula. 2. Sul de hârtie pe care se înfăşoară aţa de cusut; (p. ext.) aţa înfăşurată pe acest sul (împreună cu sulul). 3. Hârtie unsă cu grăsime în care se frige carnea sau peştele. [pron. -pi-o-, var. papiliotă s.f. / < fr. papillote].
Trimis de LauraGellner, 08.07.2005. Sursa: DN

PAPIÓTĂ s. f. 1. sul de hârtie pe care se răsuceşte părul pentru a-l ondula. 2. sul mic de hârtie pe care se înfăşoară aţa de cusut; (p. ext.) aţa însăşi. 3. hârtie unsă cu grăsime în care se frige carnea sau peştele. (< fr. papillote)
Trimis de raduborza, 15.09.2007. Sursa: MDN

Dicționar Român. 2013.

Игры ⚽ Нужен реферат?

Look at other dictionaries:

  • papiótã — s. f. (sil. pi o ), pl. papióte …   Romanian orthography

  • ibrişin — IBRIŞÍN, ibrişine, s.n. Fir de aţă albă sau colorată, răsucită, din bumbac sau din mătase, înfăşurat pe un sul subţire de carton şi întrebuinţat la cusut, la brodat sau la împletit. ♢ expr. (reg.) A i trage (cuiva) un ibrişin pe la nas = a… …   Dicționar Român

  • papiliotă — PAPILIÓTĂ s.f. v. papiotă. Trimis de LauraGellner, 13.09.2007. Sursa: DN …   Dicționar Român

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”