lăscaie

lăscaie
LĂSCÁIE, lăscăi, s.f. Monedă de aramă valorând o jumătate de para, care a circulat în ţările române în a doua jumătate a sec. XVIII; p. gener. monedă de valoare foarte mică. ♢ expr. A nu avea (nici o) lăscaie (frântă sau chioară) = a nu avea absolut nici un ban. [pr.: -ca-ie.var.: lescáie, leţcáie, liţcáie s.f.] – Din ucr. ljackyj.
Trimis de ionel_bufu, 17.05.2004. Sursa: DEX '98

lăscáie/leţcáie s. f., art. lăscáia/leţcáia, g.-d. art. lăscăii/leţcăii; pl. lăscăi/leţcăi
Trimis de siveco, 10.08.2004. Sursa: Dicţionar ortografic

LĂSC//ÁIE lăscaieăi f. înv. 1) (în sec. XVIII) Monedă de aramă cu valoarea egală cu o jumătate de para. 2) fig. Monedă de valoare neînsemnată. ♢ A nu face nici o lăscaie a fi lipsit de valoare. A nu avea nici lăscaie (frântă sau chioară) a fi fără nici un ban; a nu avea nici un ban. [G.-D. lăscăiei; var. leţcaie] /<ucr. ljackyj.
Trimis de siveco, 22.08.2004. Sursa: NODEX

lăscáie (lăscắi), s.f. – Para, aspru, monedă divizionară de cupru, valoare, înv., paritate. – var. lescaie, leţcaie. Rut. ljackyj "polonez", pol. lakci "polonez" (Tiktin; DAR). Se foloseşte puţin la pl., principalul său înţeles fiind acela de termen de comparaţie, pentru a indica un obiect fără valoare ca sp. pito, pizca. – Lăscăiaţă, s.f. (Olt., Banat, oală cu două toarte) pare să se explice prin ideea de "oală fără valoare, hîrb" (Candrea).
Trimis de blaurb, 14.11.2008. Sursa: DER

Dicționar Român. 2013.

Игры ⚽ Нужно сделать НИР?

Look at other dictionaries:

  • leţcaie — LEŢCÁIE s.f. v. lăscaie. Trimis de RACAI, 13.09.2007. Sursa: DEX 98  leţcáie v. lăscaie Trimis de siveco, 10.08.2004. Sursa: Dicţionar ortografic …   Dicționar Român

  • lefter — LÉFTER, Ă, lefteri, e, adj. Care nu are nici un ban, care este fără lăscaie (în pungă). ♢ expr. A rămâne (sau a lăsa pe cineva) lefter = a rămâne (sau a lăsa pe cineva) fără nici un ban. – Din ngr. (e)léfteros liber . Trimis de andreeadima, 18.08 …   Dicționar Român

  • lescaie — LESCÁIE s.f. v. lăscaie. Trimis de LauraGellner, 13.09.2007. Sursa: DEX 98 …   Dicționar Român

  • liţcaie — LIŢCÁIE s.f. v. lăscaie. Trimis de LauraGellner, 13.09.2007. Sursa: DEX 98 …   Dicționar Român

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”