lac

lac
LAC1, lacuri, s.n. Întindere mai mare de apă stătătoare, închisă între maluri, uneori cu scurgere la mare sau la un râu. ♢ Lac de acumulare = lac (artificial) situat în amonte de o hidrocentrală, care constituie rezerva de apă necesară producerii energiei. ♢ expr. A sări (sau a cădea, a da etc.) din lac în puţ = a da de un rău mai mare, încercând să scape de un alt rău. ♦ fig. Cantitate mare de apă sau de alt lichid. – lat. lacus.
Trimis de gudovan, 26.04.2004. Sursa: DEX '98

LAC2, lacuri, s.n. 1. Preparat lichid obţinut prin dizolvarea într-un solvent volatil a unor răşini, uleiuri sau a altor substanţe şi care, întins pe suprafaţa unui obiect, formează în urma evaporării solventului o pojghiţă solidă, dură, care fereşte obiectul de influenţa aerului şi a umezelii, dându-i totodată un aspect plăcut. 2. Piele (sau imitaţie de piele) cu faţa netedă, lucioasă, acoperită cu un strat de lac2 (1). – Din germ. Lack.
Trimis de LauraGellner, 12.03.2007. Sursa: DEX '98

LAC s. (geogr.) (pop.) tău. (lac de munte.)
Trimis de siveco, 05.08.2004. Sursa: Sinonime

LAC s. vernis, (înv.) vernichiu. (lac pentru mobilă.)
Trimis de siveco, 04.11.2007. Sursa: Sinonime

LAC s. v. baltă.
Trimis de siveco, 13.09.2007. Sursa: Sinonime

TRIFOI-DE-LÁC s. v. trifoişte.
Trimis de siveco, 23.11.2007. Sursa: Sinonime

USTUROI-DE-LÁC s. v. iarbă-usturoasă.
Trimis de siveco, 23.11.2007. Sursa: Sinonime

lac (apă stătătoare, soluţie) s. n., pl. lácuri
Trimis de siveco, 10.08.2004. Sursa: Dicţionar ortografic

lac (piele) s. n., pl. lácuri
Trimis de siveco, 10.08.2004. Sursa: Dicţionar ortografic

LAC1 lacuri n. 1) Apă stătătoare de mare întindere, cu sau fără scurgere. 2) fig. Cantitate mare de apă sau de alt lichid. /<lat. lacus
Trimis de siveco, 22.08.2004. Sursa: NODEX

LAC2 lacuri n. 1) Soluţie a unor răşini sau uleiuri cu care se unge suprafaţa unui obiect pentru a-i da luciu sau pentru a-l feri de contactul dăunător cu aerul sau cu umezeala. 2) Piele sau imitaţie de piele cu faţa netedă şi lucioasă. /<germ. Lack, fr. laque
Trimis de siveco, 22.08.2004. Sursa: NODEX

LAC s.n. Soluţie de bază de oxid de aluminiu gelatinos, amestecată uneori cu un colorant, folosită în pictură. ♦ Suc răşinos al unor arbori din Extremul Orient, din care se prepară o soluţie pentru lustruit mobile. ♦ Lichid cu care se acoperă unele corpuri pentru a le feri de umezeală, de rugină etc. [cf. fr. laque, germ. Lack, lat. lacca < pers. lakk – culoare roşie < hind. lakh].
Trimis de LauraGellner, 30.09.2006. Sursa: DN

LAC s. n. 1. soluţie pe bază de oxid de aluminiu gelatinos, cu un colorant, folosită în pictură. 2. suc răşinos al unor arbori din Extremul Orient, din care se prepară o soluţie pentru lustruit mobile. 3. lichid cu care se acoperă unele corpuri pentru a le feri de umezeală, de rugină etc. (< germ. Lack)
Trimis de raduborza, 01.11.2007. Sursa: MDN

lac (lácuri), s.n. – Apă stătătoare. – Mr., megl. lac, istr. lǫc lat. lacus (Puşcariu 630; Candrea-Dens., 937; REW 4836; DAR), cf. it., sp., port. lago, prov., fr. lac. Din rom. pare să provină mag. lák (Edelspacher 18). – Der. lăcărie, s.f.; lăcos, adj.; lacovişte, s.f., cu suf. -işte (după Skok, 71 şi DAR, din bg., sb. lokva "băltoacă").
Trimis de blaurb, 14.11.2008. Sursa: DER

lac (lácuri), s.n. – Vopsea, glazură, etc. fr. laque sau germ. Lack. – Der. lăcui, vb.; lăcuitor, s.m.; lachirui, vb. (înv., a da cu lac), din germ. lakieren (Borcea 195).
Trimis de blaurb, 14.11.2008. Sursa: DER

Dicționar Român. 2013.

Игры ⚽ Нужен реферат?

Look at other dictionaries:

  • lac — [ lak ] n. m. • 1175; lat. lacus 1 ♦ Grande nappe naturelle d eau douce ou (plus rarement) salée, à l intérieur des terres. ⇒ étang, mer (fermée). Les Grands Lacs (Canada, États Unis). Le lac Léman ou lac de Genève. Lac de cratère. Petit lac d… …   Encyclopédie Universelle

  • Lac d'Oô — Le lac vers 1900 Administration Pays …   Wikipédia en Français

  • Lac d'Oo — Lac d Oô Lac d Oô Le lac vers 1900 Administration Pays …   Wikipédia en Français

  • Lac — Lac, n. [Per. lak; akin to Skr. l[=a]ksh[=a]: cf. F. lague, It. & NL. lacca. Cf. {Lake} a color, {Lacquer}, {Litmus}.] A resinous substance produced mainly on the banyan tree, but to some extent on other trees, by the {Laccifer lacca} (formerly… …   The Collaborative International Dictionary of English

  • Lac de l'L — Lac de l Aile Lac de l Aile Administration Pays …   Wikipédia en Français

  • Laç — La ville de Laç (Nord de la ville) et ses usines fermée Administration …   Wikipédia en Français

  • Laç — Laç …   Deutsch Wikipedia

  • Lac De L'Œuf — Administration Pays …   Wikipédia en Français

  • Lac de L'Œuf — Administration Pays …   Wikipédia en Français

  • Lac de l'œuf — Administration Pays …   Wikipédia en Français

  • Lac La Fé — Administration Pays  Colombie Département …   Wikipédia en Français

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”