havalea

havalea
HAVALEÁ, havalele, s.f. Îndatorire constând din prestarea de zile de clacă, podvezi etc., pe care o aveau ţăranii pe vremea clăcii. ♦ Prestaţie în bani sau în natură făcută în contul haraciului. – Din tc. havale.
Trimis de gall, 13.09.2007. Sursa: DEX '98

havaleá s. f., art. havaleáua, g.-d. art. havalélei; pl. havaléle
Trimis de siveco, 10.08.2004. Sursa: Dicţionar ortografic

HAVÁL//EA havaleaéle f. înv. (în perioada medievală) Muncă pe care ţăranii erau obligaţi să o presteze în folosul domniei sau al moşierilor. /<turc. havale
Trimis de siveco, 22.08.2004. Sursa: NODEX

havaleá, havaléle, s.f. (înv.) 1. îndatorire, sarcină constând din prestarea de zile de clacă, corvoadă, podvezi etc. pe care o aveau ţăranii în vremea clăcii; prestaţia în bani sau în natură făcută în contul haraciului. 2. ordin, mandat al Porţii otomane prin care se cerea Ţărilor române haraciul (contribuţie în bani şi în natură). 3. contribuţie în bani şi natură cerută de Poartă, în contul haraciului. 4. belea; nevoi zilnice, griji materiale.
Trimis de blaurb, 19.05.2006. Sursa: DAR

havaleá (havaléle), s.f.1. Act, ţidulă a sultanului referitoare la primirea tributului. – 2. Tribut, contribuţie, dare. tc. havale "ordin de plată" (Şeineanu, II, 312; Lokotsch 974), cf. ngr. χαβαλές "funcţie". – Der. havalagiu, s.m. (slujbaş la finanţele turceşti), sec. XVIII, înv.
Trimis de blaurb, 14.11.2008. Sursa: DER

Dicționar Român. 2013.

Игры ⚽ Нужна курсовая?

Look at other dictionaries:

  • havaleá — s. f., art. havaleáua, g. d. art. havalélei; pl. havaléle …   Romanian orthography

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”