somieră

somieră
SOMIÉRĂ, somiere, s.f. 1. Reţea elastică de sârmă, de arcuri etc. fixată pe cadrul patului, peste care se aşază salteaua; p. ext. parte a unui pat formată dintr-un schelet care susţine un ansamblu de elemente elastice, un material de umplutură şi o ţesătură de acoperire. 2. Bloc de piatră care susţine o boltă. 3. Fiecare dintre grinzile principale pe care sunt rezemate grinzile secundare ale unui planşeu. [pr.: -mi-e-] – Din fr. sommier.
Trimis de LauraGellner, 13.09.2007. Sursa: DEX '98

somiéră s. f. (sil. -mi-e-), g.-d. art. somiérei; pl. somiére
Trimis de siveco, 10.08.2004. Sursa: Dicţionar ortografic

SOMIÉR//Ă somierăe f. Reţea elastică (de sârmă) a unui pat, sub saltea. [G.-D. somierei; Sil. -mi-e-] /<fr. sommier
Trimis de siveco, 22.08.2004. Sursa: NODEX

SOMIÉRĂ s.f. 1. Reţea elastică de sârmă fixată într-un cadru de fier la pat, peste care se pune salteaua. 2. Bloc de piatră care susţine o boltă. ♦ Grindă de reazem principal pe care se sprijină grinzile secundare ale unui planşeu. [pron. -mi-e-. / < fr. sommier].
Trimis de LauraGellner, 26.04.2007. Sursa: DN

SOMIÉRĂ s. f. 1. reţea elastică de sârmă fixată într-un cadru de fier la pat, peste care se pune salteaua. 2. bloc de piatră care susţine o boltă. ♢ grindă de reazem principal pe care se sprijină grinzile secundare ale unui planşeu. (< fr. sommier)
Trimis de raduborza, 15.09.2007. Sursa: MDN

Dicționar Român. 2013.

Игры ⚽ Поможем сделать НИР

Look at other dictionaries:

  • somiérã — s. f. (sil. mi e ), g. d. art. somiérei; pl. somiére …   Romanian orthography

  • pat — PAT1, paturi, s.n. 1. Mobilă de lemn sau de metal, prevăzută de obicei cu somieră sau cu saltea; p. ext. mobila împreună cu lenjeria, cu aşternutul respectiv; aşternut, culcuş: crivat. ♢ expr. A face patul = a) a pune aşternutul pe pat pentru… …   Dicționar Român

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”