se

se
SE pron. refl. 1. (Arată că persoana care face lucrarea este şi aceea care o suferă) Se ascunde sub pod. 2. (Intră în alcătuirea verbelor reflexive eventive) ♢ Se îmbolnăvi de ochi. 3. (Intră în alcătuirea verbelor reflexive reciproce) Se ghiontesc. 4. (Intră în alcătuirea verbelor reflexive dinamice) S-a luptat cu zmeul. 5. (Intră în alcătuirea verbelor reflexive pasive şi impersonale) Să se dea dispoziţii. – Din lat. se.
Trimis de RACAI, 09.09.2006. Sursa: DEX '98

SE pron. refl. (síne, síe, síeşi, îşi, şi) 1) (indică persoana care îndeplineşte şi suferă acţiunea) Se spală pe faţă.De la sine fără participarea cuiva. În sinea mea (ta, sa etc.) în conştiinţa mea (ta, sa etc.). 2) (indică valoarea impersonală sau personal-generalizatoare a acţiunii) Se luminează. Se zice. /<lat. se
Trimis de siveco, 22.08.2004. Sursa: NODEX

SEÑÓR s.m. Domn. [pron. -nior. / < sp. señor].
Trimis de LauraGellner, 08.09.2005. Sursa: DN

SEÑÓRA s.f. Doamnă. [pron. se-nio-. / < sp. señora].
Trimis de LauraGellner, 08.09.2005. Sursa: DN

SEÑORÍTA s.f. Domnişoară. [pron. se-nio-. / < sp. señorita].
Trimis de LauraGellner, 08.09.2005. Sursa: DN

se pron. refl. – Arată că persoana care îndeplineşte o acţiune este şi aceea care o suferă. – var. Munt. . Mr. se. lat. se (REW 7761), conservat în toate limbile romanice. Ca şi în sp. are şi valoare de pron. nehotărît: se spune = fr. on dit; şade cum se şade = "şade ca toată lumea".
Trimis de blaurb, 01.12.2008. Sursa: DER

Dicționar Român. 2013.

Игры ⚽ Поможем сделать НИР

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”