pomosteală

pomosteală
POMOSTEÁLĂ, pomosteli, s.f. 1. (reg.) Pământ bătătorit care umple golurile dintre temelie şi podea la construcţiile ţărăneşti şi care, uneori, ţine locul pardoselii. 2. Ridicătură de pământ în regiunile inundabile pe care se construiesc clădiri de exploatare sau de pază. – Pomosti + suf. -eală.
Trimis de oprocopiuc, 30.03.2004. Sursa: DEX '98

pomosteálă s. f., g.-d. art. pomostélii; pl. pomostéli
Trimis de siveco, 10.08.2004. Sursa: Dicţionar ortografic

pomosteálă, pomostéli, s.f. (reg.) 1. pământ bătătorit, care umple golurile dintre temelie şi podea la construcţiile ţărăneşti şi care, uneori, ţine locul pardoselii; pământ frământat cu care se construiesc sau se lipesc pereţii caselor ţărăneşti. 2. pământ alunecos şi moale. 3. platformă de pământ de 1-2 m înălţime folosită în regiunile inundabile pe care se construiesc clădiri de exploatare sau de pază sau se fac depozite. 4. (în forma: pomăsteală) mică ridicătură de pământ pe un şes. 5. ţărână, praf. 6. (în forma: pămânstea) ridicătură de zid pe care este aşezată vatra sau soba într-o casă ţărănească. 7. (în forma: pomăşteală) făgaşe făcute de şuvoiul apelor.
Trimis de blaurb, 11.10.2006. Sursa: DAR

Dicționar Român. 2013.

Игры ⚽ Нужно сделать НИР?

Look at other dictionaries:

  • pomost — pomóst, pomósturi, s.n. (înv. şi reg.) 1. strat de pământ, pentru pardoseala caselor ţărăneşti; pământ frământat pentru lipit pereţii caselor ţărăneşti; pomosteală. 2. loc pe care se construieşte o casă, vatra casei (cu ieşire la drum). 3. avere… …   Dicționar Român

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”