parazăpadă

parazăpadă
PARAZĂPÁDĂ, parazăpezi, s.f. 1. (Mai ales la pl.) Construcţie (dig de pământ, panouri mobile, zid etc.) sau plantaţie aşezate lângă o cale ferată sau lângă o şosea, pentru a împiedica înzăpezirea acestora. ♦ Construcţie (din panouri de scânduri, din împletituri de nuiele etc.) sau plantaţie servind ca mijloc de reţinere şi de repartizare uniformă a zăpezii pe un teren (semănat). 2. Grilaj metalic montat la marginea streşinii unei clădiri pentru a împiedica căderea zăpezii de pe acoperiş. – Para2- + zăpadă.
Trimis de valeriu, 03.02.2004. Sursa: DEX '98

PARAZĂPÁDĂ s. (rar) paravan.
Trimis de siveco, 05.08.2004. Sursa: Sinonime

parazăpádă s. f., g.-d. art. parazăpézii; pl. parazăpézi
Trimis de siveco, 10.08.2004. Sursa: Dicţionar ortografic

PARAZĂP//ÁDĂ parazăpadăézi f. Sistem de protecţie (gard, fâşie de arbori) a căilor de comunicaţie contra înzăpezirilor. /para- + zăpadă
Trimis de siveco, 22.08.2004. Sursa: NODEX

PARAZĂPÁDĂ s.f. Construcţie, dispozitiv sau plantaţie făcută pentru a feri o cale ferată sau o şosea de înzăpezire sau pentru a reţine şi a repartiza uniform zăpada pe semănături. [< para- + zăpadă, după fr. paraneige].
Trimis de LauraGellner, 13.09.2007. Sursa: DN

PARAZĂPÁDĂ s. f. construcţie, dispozitiv sau plantaţie pentru a feri o cale ferată, o şosea de înzăpezire. (după fr. pare-neige)
Trimis de raduborza, 15.09.2007. Sursa: MDN

Dicționar Român. 2013.

Игры ⚽ Нужна курсовая?

Look at other dictionaries:

  • parazãpádã — s. f., g. d. art. parazãpézii; pl. parazãpézi …   Romanian orthography

  • paravan — PARAVÁN, paravane, s.n. 1. Perete subţire sau piesă de mobilier formată dintr unul sau din mai multe panouri articulate, acoperite cu placaj, pânză, hârtie etc., care desparte un anumit spaţiu dintr o încăpere. ♦ fig. Ceea ce ascunde, maschează,… …   Dicționar Român

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”