as

as
AS, aşi, s.m. 1. Monedă romană de aramă sau de bronz, folosită ca unitate monetară. 2. Carte de joc marcată cu un singur punct sau semn şi care de obicei este considerată ca având cea mai mare valoare faţă de cărţile de aceeaşi culoare; birlic. 3. fig. Persoană care se distinge în mod cu totul deosebit într-un domeniu oarecare prin pricepere sau îndemânare. – Din fr. as, it. asso.
Trimis de cata, 24.02.2009. Sursa: DEX '98

AS s. 1. (pop.) birlic, (înv.) tuz. (as la jocul de cărţi.). 2. maestru. (E un adevărat as în domeniul lui.)
Trimis de siveco, 01.10.2008. Sursa: Sinonime

as s. m., pl. aşi
Trimis de siveco, 03.03.2009. Sursa: Dicţionar ortografic

AS aşi m. 1) Carte de joc cu valoarea cea mai mare între cărţile de aceeaşi culoare. 2) fig. Persoană care se evidenţiază în mod deosebit într-un domeniu oarecare. /<fr. as, lat. as, assis
Trimis de siveco, 02.11.2006. Sursa: NODEX

AS s.m. 1. (Ant.) Monedă de bronz din vechea Romă. 2. Carte de joc pe care este însemnat un singur punct, socotită de obicei ca având valoarea cea mai mare. 3. (fig.) Persoană care stăpâneşte foarte bine cunoştinţele dintr-un domeniu oarecare sau care se distinge în mod special într-o meserie. [< fr. as, it. asso, lat. as – monedă].
Trimis de LauraGellner, 06.03.2006. Sursa: DN

as (áşi), s.m.1. Monedă romană. – 2. Carte de joc care are cea mai mare valoare; birlic. – 3. Persoană strălucită, somitate. – Mr. has. lat. as (sec. XIX); sensul 1 şi 3 prin intermediul fr. as, sensul 2 din ngr. ἄσο (‹ it. asso), cf. alb. aso, bg. as.
Trimis de blaurb, 14.11.2008. Sursa: DER

AS s. m. 1. monedă romană, la origine din bronz. 2. carte de joc pe care este însemnat un singur punct, având valoarea cea mai mare. 3. (fam.) persoană care stăpâneşte foarte bine cunoştinţele dintr-un domeniu, care se distinge în mod special într-o meserie. 4. (tenis de câmp) ghemul (punctul) marcat direct din lovitura de serviciu. (< fr., lat. as)
Trimis de raduborza, 15.09.2007. Sursa: MDN

Dicționar Român. 2013.

Игры ⚽ Поможем написать курсовую
Synonyms:

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”