laitmotiv

laitmotiv
LÁITMOTIV, laitmotive, s.n. Motiv ritmic, melodic sau armonic dintr-o compoziţie muzicală, care caracterizează un personaj, o situaţie etc. şi care revine ori de câte ori apare în scenă personajul sau situaţia dată; p. gener. fragment sau motiv muzical repetat. ♦ fig. Idee călăuzitoare a unei lucrări ştiinţifice, literare etc., repetată şi subliniată în mai multe rânduri. [Scris şi: leit-motiv] – Din germ. Leitmotiv.
Trimis de RACAI, 13.09.2007. Sursa: DEX '98

láitmotiv s. n. (sil. lait-), pl. láitmotive
Trimis de siveco, 15.07.2006. Sursa: Dicţionar ortografic

LÁITMOTIV s.n. Motiv, temă muzicală care caracterizează un personaj, o situaţie şi care se reia ori de câte ori apar în scenă sau este vorba de persoanele sau situaţiile respective; (p. ext.) fragment, motiv muzical care se repetă. ♦ (fig.) Idee de bază a unei opere literare etc., care se repetă de mai multe ori. [pron. lait-mo-, pl. -ve, -vuri, var. leitmotiv s.n. / < germ. Leitmotiv, fr. leitmotiv].
Trimis de LauraGellner, 30.09.2006. Sursa: DN

LÁITMOTIV s. n. 1. motiv, temă având o anumită semnificaţie, care caracterizează un personaj, o situaţie şi care se repetă adesea în cursul unei compoziţii muzicale; (p. ext.) fragment, motiv muzical care se repetă. 2. (fig.) idee de bază a unei opere literare etc. care se repetă de mai multe ori. (< germ. Leitmotiv)
Trimis de raduborza, 15.09.2007. Sursa: MDN

Dicționar Român. 2013.

Игры ⚽ Поможем решить контрольную работу

Look at other dictionaries:

  • láitmotiv — s. n. (sil. lait ), pl. láitmotive …   Romanian orthography

  • leitmotiv — LÁITMOTIV ĕ n. 1) Motiv muzical care caracterizează un personaj sau o situaţie şi care se reia când apare în scenă personajul sau situaţia dată. 2) Fragment sau motiv repetat într o operă muzicală. 3) fig. Idee principală asupra căreia se insistă …   Dicționar Român

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”