hârzob

hârzob
HÂRZÓB, hârzoabe, s.n. (reg.) 1. Funie groasă folosită la coborârea sau la ridicarea greutăţilor din adâncime. ♢ expr. (ir.) (A se crede) coborât cu hârzobul din cer = (a se crede) mult superior celor din jur, (a fi) mândru, îngâmfat. A cădea cu hârzobul din cer = a veni, a pica pe neaşteptate; a se realiza de la sine. 2. Ladă care odinioară servea de scenă şi în spatele căreia păpuşarul mânuia păpuşile; lada păpuşilor. 3. Coşuleţ din cetină de brad, în care se păstrează unii peşti. – Din bg. vărzop "legătură".
Trimis de gall, 13.09.2007. Sursa: DEX '98

hârzób s. n., pl. hârzoábe
Trimis de siveco, 10.08.2004. Sursa: Dicţionar ortografic

HÂRZ//ÓB hârzoboábe n. 1) Frânghie groasă şi rezistentă, folosită la coborârea sau ridicarea greutăţilor din adâncimi. 2) Coşuleţ împletit din crengi de cetină, în care se păstrează peştele afumat. 3) Instalaţie rudimentară care serveşte la coborârea în fântână. /<bulg. vărzop
Trimis de siveco, 22.08.2004. Sursa: NODEX

hârzób, hârzoábe, s.n. (reg.) 1. funie groasă folosită la coborârea sau la ridicarea greutăţilor din adâncime; vârtej. 2. ladă care odinioară servea de scenă şi în spatele căreia păpuşarul mânuia păpuşile; lada păpuşilor. 3. coşuleţ din cetină de brad în care se păstrează unii peşti. 4. policandru. 5. cerc de lemn de care se prinde un săculeţ prin care se strecoară zerul (folosit de ciobani). 6. paneraş făcut din cetină de brad în care se usucă peştele. 7. excrescenţă în vârful coarnelor de cerb; ploscuţă. 8. băţ despicat în vârf cu care se dau merele jos din pom.
Trimis de blaurb, 23.05.2006. Sursa: DAR

hîrzób (hârzoábe), s.n.1. Funie, legătură. – 2. Cabestan. – 3. Candelabru de biserică. – 4. Tipar de brînză. – 5. Coşuleţ, mai ales cel care se păstrează atîrnat, pentru a usca păstrăvi. – 6. (Trans.) Patină. Mr. vurzom. bg. vărzop "legătură" (Cihac, II, 136; Tiktin). Se spune, în general, despre toate obiectele care atîrnă de o legătură. – Der. hîrzoabă, s.f. (sanda uzată); înhîrzobat, adj. (prevăzut cu patine).
Trimis de blaurb, 14.11.2008. Sursa: DER

Dicționar Român. 2013.

Игры ⚽ Поможем написать реферат

Look at other dictionaries:

  • hârzób — s. n., pl. hârzoábe …   Romanian orthography

  • hoiob — hoiób, ă, s.m. şi f. (reg.) cal (iapă) bătrân(ă) şi slab(ă); hârzob, ciorop, mârţoagă, bijog. Trimis de blaurb, 24.05.2006. Sursa: DAR …   Dicționar Român

  • vârzob — vârzób, vârzoábe, s.n. (reg.) v. hârzob. Trimis de blaurb, 13.09.2007. Sursa: DAR …   Dicționar Român

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”