exfoliaţie

exfoliaţie
EXFOLIÁŢIE, exfoliaţii, s.f. 1. (med.) Desprindere, sub formă de lamele subţiri, a straturilor superficiale ale pielii, ale unui os, cartilagiu sau tendon necrozat. 2. Cădere treptată a scoarţei copacilor în mici bucăţele. ♦ Desprindere de foi subţiri de la suprafaţa unui metal. [pr.: -li-a-] – Din fr. exfoliation.
Trimis de claudia, 13.09.2007. Sursa: DEX '98

exfoliáţie s. f. → foliaţie
Trimis de siveco, 13.09.2007. Sursa: Dicţionar ortografic

EXFOLIÁŢIE s.f. Exfoliere. ♦ Cădere treptată a scoarţei copacilor în mici bucăţele. ♦ (med.) Cădere a părţilor moarte care se detaşează de un os, de un tendon etc. în mici bucăţele. ♦ Desprindere de foi subţiri de la suprafaţa unui metal. [pron. -li-a-ţi-e, pl. -ii, gen. -iei, var. exfoliaţiune s.f. / < fr. exfoliation].
Trimis de LauraGellner, 13.09.2007. Sursa: DN

EXFOLIÁŢIE s. f. 1. cădere treptată a scoarţei copacilor în mici bucăţele. 2. cădere a părţilor moarte care se detaşează de un os, de piele etc. în mici lamele. 3. desprindere, prin uzură, a unor straturi subţiri de pe suprafaţa unui metal. (< fr. exfoliation)
Trimis de raduborza, 15.09.2007. Sursa: MDN

Dicționar Român. 2013.

Игры ⚽ Поможем написать курсовую

Look at other dictionaries:

  • exfoliaţiune — EXFOLIAŢIÚNE s.f. v. exfoliaţie. Trimis de LauraGellner, 13.09.2007. Sursa: DN …   Dicționar Român

  • exfoliere — EXFOLIÉRE, exfolieri, s.f. 1. (tehn.) Fenomen de fisurare şi de desprindere a unor straturi subţiri de la suprafaţa unui material, a unei piese etc. 2. (În sintagma) Exfolierea scoarţei ramurilor = boală a pomilor fructiferi şi a arborilor de… …   Dicționar Român

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”