vizetă

vizetă
VIZÉTĂ, vizete, s.f. Deschidere mică (circulară) făcută într-o uşă pentru a permite cuiva să vadă în exterior (sau în interior); vizieră (2); vizor. – cf. v i z o r.
Trimis de RACAI, 30.09.2003. Sursa: DEX '98

VIZÉTĂ s. vizieră, vizor. (Se uită prin vizetă uşii.)
Trimis de siveco, 05.08.2004. Sursa: Sinonime

vizétă s. f., pl. vizéte
Trimis de siveco, 10.08.2004. Sursa: Dicţionar ortografic

VIZÉT//Ă vizetăe f. Dispozitiv optic circular de dimensiuni mici, montat într-o uşă pentru a permite să se vadă din interior spre exterior; vizor; vizieră. /Orig. nec.
Trimis de siveco, 22.08.2004. Sursa: NODEX

VIZÉTĂ s.f. Deschizătură mică (circulară) anume amenajată la o uşă pentru a permite cuiva să vadă ce se petrece înăuntru sau afară. [cf. it. visetta].
Trimis de LauraGellner, 12.11.2005. Sursa: DN

VIZÉTĂ s. f. vizieră (2), vizor (I, 2). (< it. visetta)
Trimis de raduborza, 15.09.2007. Sursa: MDN

Dicționar Român. 2013.

Игры ⚽ Нужно сделать НИР?

Look at other dictionaries:

  • vizétã — s. f., pl. vizéte …   Romanian orthography

  • vizieră — VIZIÉRĂ, viziere, s.f. 1. Partea de dinainte, mobilă, a coifului, care putea fi coborâtă ca să acopere obrazul şi să i ferească de lovituri. ♦ Cozoroc. 2. Vizetă, vizor. [pr.: zi e ] – Din fr. visière. Trimis de ana zecheru, 13.09.2007. Sursa:… …   Dicționar Român

  • vizor — VIZÓR, vizoare, s.n. Dispozitiv la un aparat sau la un instrument optic care permite delimitarea după necesitate a câmpului vizual şi a liniei de vizare sau citirea indicaţiilor de pe o scară gradată. ♦ Vizetă. ♦ (La pl.) Ochelarii măştilor de… …   Dicționar Român

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”