turnichet

turnichet
TURNICHÉT, turnichete, s.n. 1. (mar.) Rola montată pe un ax vertical servind la schimbarea direcţiei unei parâme sau a unui lanţ de ancoră. 2. Masă rotativă pe care se aşază sticlele spre a fi umplute. 3. Bare în cruce instalate la intrarea în parcuri, stadioane etc., care se rotesc, permiţând trecerea câte unei singure persoane. – Din fr. tourniquet.
Trimis de ana_zecheru, 13.09.2007. Sursa: DEX '98

turnichét s. n., pl. turnichéte
Trimis de siveco, 10.08.2004. Sursa: Dicţionar ortografic

TURNICHET turnichete n. Bare în cruce, care se rotesc, instalate la intrarea în metrou, în stadioane etc., permiţând trecerea câte unei singure persoane. /<fr. tourniquet
Trimis de siveco, 22.08.2004. Sursa: NODEX

TURNICHÉT s.n. 1. Mosor vertical de metal care împiedică lanţul ancorei să se frece de punte. 2. Masă rotativă pe care se aşază, manual sau automat, sticlele spre a fi umplute cu lichide, în industria alimentară. 3. Bare în cruce care se rotesc, permiţând trecerea câte unei singure persoane. 4. Lansare. [< fr. tourniquet].
Trimis de LauraGellner, 27.10.2005. Sursa: DN

TURNICHÉT s. n. 1. (mar.) rolă metalică fixată vertical în puncte, care împiedică frecarea lanţului ancorei sau al parâmelor. 2. masă rotativă pe care se aşază sticlele spre a fi umplute cu lichide, în industria alimentară. 3. bare în cruce care se rotesc pe un ax vertical, permiţând trecerea câte unei singure persoane. 4. lansare (2). 5. instrument în formă de garou, pentru comprimarea arterelor. (< fr. tourniquet)
Trimis de raduborza, 15.09.2007. Sursa: MDN

Dicționar Român. 2013.

Игры ⚽ Поможем написать курсовую

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”