semiaxă

semiaxă
SEMIÁXĂ, semiaxe, s.f. 1. Porţiune dintr-o dreaptă mărginită de un punct şi formată din toate punctele dreptei care se află într-o parte sau în cealaltă în raport cu originea. 2. Jumătate din lungimea axei unei curbe plane închise sau a unui corp de revoluţie generat de o curbă plană închisă, cuprinsă în interiorul curbei sau al corpului respectiv. Semiaxa sferei. [pr.: -mi-a-] – Semi- + axă.
Trimis de LauraGellner, 13.09.2007. Sursa: DEX '98

semiáxă s. f. (sil. -mi-a-), g.-d. art. semiáxei; pl. semiáxe
Trimis de siveco, 10.08.2004. Sursa: Dicţionar ortografic

SEMIÁXĂ s.f. 1. Porţiune dintr-o axă orientată într-unul din cele două sensuri ale acesteia. 2. Jumătate din lungimea axei unei curbe plane închise sau a unui corp de revoluţie generat de o curbă plană închisă. [pron. -mi-a-xă. / cf. it. semiasse].
Trimis de LauraGellner, 12.04.2007. Sursa: DN

SEMIÁXĂ s. f. 1. porţiune dintr-o axă orientată într-unul din cele două sensuri ale acesteia. 2. jumătate din lungimea axei unei curbe plane închise sau a unui corp de revoluţie generat de o asemenea curbă. (< semi- + axă)
Trimis de raduborza, 15.09.2007. Sursa: MDN

Dicționar Român. 2013.

Игры ⚽ Нужен реферат?

Look at other dictionaries:

  • periastru — PERIÁSTRU s.n. (Astr.) Punctul de pe semiaxa mare a unui sistem de stele duble cel mai apropiat de steaua principală. [< fr. périastre, it. periastro, germ. Periastron]. Trimis de LauraGellner, 20.07.2005. Sursa: DN  PERIÁSTRU s. n. punct de… …   Dicționar Român

  • polar — POLÁR, Ă, polari, e, adj., s.f. 1. adj. Privitor la cei doi poli1 ai Pământului, de la poli1, caracteristic polilor1; din regiunea sau din zona polilor1. ♢ Noapte polară = noapte de iarnă care se întâlneşte în regiunile situate dincolo de cercul… …   Dicționar Român

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”