convertizare

convertizare
CONVERTIZÁRE s.f. Proces metalurgic care constă în înlăturarea unor impurităţi din masa metalică de fontă, de plumb, de cupru etc., aflată în stare de fuziune în convertizor, pe baza unor reacţii de oxidare, cu ajutorul unui curent de aer, de oxigen etc. – Din convertizor.
Trimis de IoanSoleriu, 29.05.2004. Sursa: DEX '98

convertizáre s. f., g.-d. art. convertizării
Trimis de siveco, 10.08.2004. Sursa: Dicţionar ortografic

CONVERTIZÁRE s.f. 1. Îndepărtare a unor impurităţi dintr-o masă metalică topită cu ajutorul unui gaz oxidant şi fără folosire de combustibil. 2. Transformare a curentului alternativ în curent continuu sau invers cu ajutorul unui convertizor; conversiune. [< convertiza, după fr. convertissage].
Trimis de LauraGellner, 13.09.2007. Sursa: DN

CONVERTIZÁRE s. f. 1. îndepărtare a unor impurităţi dintr-o masă metalică topită cu un gaz oxidant şi fără folosire de combustibil. 2. transformare a curentului alternativ în curent continuu, sau invers, cu ajutorul unui convertizor. (după fr. convertissage)
Trimis de raduborza, 15.09.2007. Sursa: MDN

Dicționar Român. 2013.

Игры ⚽ Нужна курсовая?

Look at other dictionaries:

  • convertizáre — s. f., g. d. art. convertizärii; pl. convertizäri …   Romanian orthography

  • convertizor — CONVERTIZÓR, convertizoare, s.n. 1. Dispozitiv mecanic de transformare a mişcării sau a forţelor. 2. Cuptor căptuşit cu materiale refractare, în care se obţine oţelul topit. 3. Maşină sau grup de maşini electrice care transformă un gen de curent… …   Dicționar Român

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”