transhumanţă

transhumanţă
TRANSHUMÁNŢĂ, transhumanţe, s.f. Migraţie periodică a păstorilor şi a turmelor (de oi), primăvara de la şes la munte sau de la sud spre nord şi toamna de la munte la şes sau de la nord spre sud, în vederea asigurării hranei pentru animale. – Din fr. transhumance.
Trimis de dcorneliu_ro, 30.12.2006. Sursa: DEX '98

transhumánţă s. f. (sil. mf. trans-), g.-d. art. transhumánţei; pl. transhumánţe
Trimis de siveco, 10.08.2004. Sursa: Dicţionar ortografic

TRANSHUMÁNŢ//Ă transhumanţăe f. Migraţie periodică a păstorilor cu turmele de oi, vara la munte şi iarna la şes, în vederea asigurării păşunatului. [G.-D. transhumanţei] /<fr. transhumance
Trimis de siveco, 22.08.2004. Sursa: NODEX

TRANSHUMÁNŢĂ s.f. Trecere periodică a păstorilor şi a turmelor de oi, vara de la şes la munte şi iarna de la munte la şes. [< fr. transhumance, cf. lat. trans – peste, humus – pământ].
Trimis de LauraGellner, 12.06.2007. Sursa: DN

TRANSHUMÁNŢĂ s. f. deplasare sezonieră a păstorilor şi a turmelor (de oi) primăvara, vara de la şes la munte şi toamna de la munte la şes. (< fr. transhumance)
Trimis de raduborza, 15.09.2007. Sursa: MDN

Dicționar Român. 2013.

Игры ⚽ Нужно сделать НИР?

Look at other dictionaries:

  • transhumánţã — s. f. (sil. mf. trans ), g. d. art. transhumánţei; pl. transhumánţe …   Romanian orthography

  • transhumant — TRANSHUMÁNT, Ă, transhumanţi, te, adj. Care practică transhumanţa. ♦ (Despre animale) Care este mutat dintr un loc în altul, după anotimpuri, în vederea asigurării hranei necesare. – Din fr. transhumant. Trimis de ionel bufu, 28.06.2004. Sursa:… …   Dicționar Român

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”